Kavitacija

Kavitacija je nehirurški i neinvazivni postupak kojim se razgradjuje sadrzaj masnih ćelije na stomaku, bedrima, bokovima, nadlakticama (liposukcija bez noža). Ultrazvučna kavitacija je namenjena iskljucivo zdravim  ženama i muškarcima, svih godina, prosečne telesne težine, a koji ne mogu da se oslobode izvesnih upornih masnih naslaga uprkos dijetama ili vežbanju.

Ultrazvučni talasi proizvode energiju (pritisak) zbog koje dolazi do formiranja mehurića vakuuma koji se zbog brzine kretanja ultrazvuka i povećanja pritiska povećavaju i kada postignu svoju maksimalnu veličinu eksplodiraju unutar sebe i time proizvode jaku energiju (pritisak) na unutrašnje gasove, koja oštećuje membranu adipocita, na način da ona postaje porozna te otpušta masnoće koje se u adipocitu nalaze (masne kiseline - trigliceridi,   holesterol i glicerin).

Nakon razaranja masnih celija, masnoća u obliku triglicerida odlazi u intersticijsku (međućelijsku) tečnost, gde se pomoću enzimske aktivnosti deli na glicerol i više masne kiseline. Glicerol odlazi u krv, a više masne kiseline u jetru, gde se metabolizuju, kao i masnoća koju unosimo hranom. Važno je napomenuti da deo razgrađene masnoće „putuje“ kroz organizam u vidu lipoproteina i mora da bude potrošen aerobnom fizičkom aktivnošću; u suprotnom, opet će se nagomilati na drugim delovima tela. Energija ultrazvučnog talasa se tokom tretmana koncentriše na tačno određenu dubinu u tkivu, što osigurava selektivno razbijanje masnih ćelija  pri čemu površina kože, mišići, živci i tetive ostaju netaknute. Nakon zahvata površina kože ostaje neoštećena, nema bolova nakon zahvata, te se stoga pacijent može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Efekat kavitacije na lokalizovane masnoće:

Estetski tretman metodom lipokavitacije:

Saveti za kavitaciju

Rezultati variraju u zavisnosti od organizma, tretiranog dela tela, odnosno tretirane površine tela, hormonalnog statusa, dužine i broja tretmana, od redovnosti dolaska na tretmane, kao i od kombinovanja sa drugim metodama. Ako se tretira celulit, onda se mora uzeti u obzir i koji tip celulita (edematozni ili fibrozni) se tretira. Takođe, veoma je bitno i pridržavati se saveta terapeuta.

Da bi se povećao efekat tretmana i osigurao dugoročan efekat potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Za žene je bitno da se tretmani rade nakon završetka menstrualnog ciklusa, zato što je sadržaj vode u telu tada manji (nema natečenosti), a hormonalni status regularan. 

Saveti koji Vam mogu pomoći da rezultati kavitacije budu što uspešniji i dugotrajniji:

Kavitaciju sprovode strukovni fizioterapeut i fizioterapeut specijalista.