Kiropraktika

Kiropraktika je mehanoprocedura i prestavlja ručno korigovanje položaja zglobova, ili u narodu poznata kao "ručno nameštanje izmeštenih zglobova". Kiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo pre više hiljada godina. Nameštanje kostiju i zglobova spada u tradicionalne postupke.

Kao posledica, javlja se hroničan bol u predelu vrata i leđa. Stres i napetost u telu se najčešće nakupljaju u ovom delu. Masažom leđa i vrata pospešuje se cirkulacija u ovom delu tela, rasterećuje se mišićno tkivo i poboljšava opšte raspoloženje.

Zadatak kiropraktora je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni, samim tim otkloni energetski blok na određenom nivou, te da se nakon toga telu pruži mogućnost da organizam otpočne prirodni proces samoizlečenja.

Što se tiče same korekcije (adjustmenta) u kiropraktici, ona se po svojoj specifičnosti razlikuje od ostalih menuelnih metoda manipulacije kičme. Treba znati da i u  kiropraktici postoje razne tehnike (oko desetak glavnih i još više sporednih) koje, pored ruku, za korekciju koriste različite instrumente. U izboru načina korekcije subluksacije, po mom mišljenju, prednost treba dati uvek onim metodama koje zbog svoje razvijenosti i naučne zasnovanosti, mogu omogućiti najefikasniju i po pacijenta najbezbedniju korkciju.

Sumirajući efekte kiropraktike, recimo da se korekcijom u kiropraktici postiže:

Kiropraktika se po ovome izdvaja od drugih manuelnih metoda lečenja. Ona po načinu svog dijagnostikovanja neuro – skeletno-mišićnih problema, ako i po shvatanju načina njihove itegralne povezanosti, bolje od bilo koje druge metode može pronaći pravi urok (mesto) poremećaja i, delujući specifično na njega, otkloniti sve posledice koje od njega proizilaze.