Masaža

Šta je masaža ?

Kad se najčešće koristi masaža?

Masaža se najčešće skoristi za mentalno opuštanje posebno posle dugotrajnog stresa, i ublažavanje bola u leđima i vratu prouzrokovanih pre svega dugotrajnim sedenjem.

Masaza je opšti naziv za pritisak, trljanje, i manipulaciju mišća, mekih tkiva, tetiva , ligamenata i kože u cilju poboljšanja opšteg psihičkog i fizičkog stanja. Za masazu terapeuti obično koriste svoje ruke i prste , a ponekad se koriste i podlaktice laktovi i dlanovi.

Veruje se da u zapadnom svetu 25% stanovništva redovno koristi masazu.

Velike kompanije prepoznaju koristi od masaže i sve česće organizuju različite oblike masaže za svoje zaposlene i na taj način povećavaju produktivnost.

Istorija masaze

Terapija masažom je jedna od najstarijih metoda lečenja , smatra se da se koristi vec 5000 godina. Koreni masaze potiču od istočno Kineske kulture koja je pre pre 4700 godina koristila masazu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla.

Dejstva masaže

Masaža se generalno smatra delom klasične i alternativne medicine . Više opsežnih istraživanja je potvrdilo da masaža može blagotvorno delovati u sledećim situacijama:

U ambulanti ActiveLifePhysical sprovodimo sledece masaze:

Relaks Masaža

Relaks masaža je blaga prijatna rucna masaza kojom se postize opustanje organizma.Ima za cilj negovanje tela radi podizanja opsteg zdravstenog stanja. Sluzi za prevenciju stresa i premora kao i relaksaciju misica,poboljsava cirkulaciju,podize raspolozenje poboljsava koncetraciju,ubrzava metabolizam i pomaze detoksikaciju i izbacivanje nagomilane tecnosti iz organizma. Moze se raditi i Relax celog tela.
Parcijalno -parcijalna masaža se primenjuje na zahtev klijenta i odnosi se na tretiranje odredjenog dela tela  (ruku, nogu, ledja, glave), sa ciljem da se masirani deo tela dodatno opusti, i da se samim tim omogući skladno funkcionisanje kompletnog organizma.

Anti-Stres masaža leđa i vrata

Kao posledica, javlja se hroničan bol u predelu vrata i leđa. Stres i napetost u telu se najčešće nakupljaju u ovom delu. Masažom leđa i vrata pospešuje se cirkulacija u ovom delu tela, rasterećuje se mišićno tkivo i poboljšava opšte raspoloženje.
Stres je svakodnevni pratilac savremenog načina života. Višečasovno sedenje na radnom mestu i pred računarom dovodi do zamaranja leđne i vratne muskulature i lošeg držanja tela.

Terapeutska masaza (parcijalna)

Ona predstavlja spoj nekoliko razlicitih manuelnih tehnika masaze, dodatno obogacena mesavinom esehcijalnih ulja koja znatno redukuju bol i uspesno otklanjaju nakupljenu napetost.Pospesuje se mikrocirkulacija i opustanje misica, otklanja se stres i snazno deluje na opustanje svih blokada u telu. Savrsen izbor nakon povreda ili napornog radnog dana.

Sportska masaža

Sportsa masaža ubrzava procese otklanjanja mlečne kiseline nastale prilikom mišićnog rada i time omogućava brži proces oporavka mišića.
Ova masaža smanjuje mogućnost nakupljanja mlečnih kiselina koje se vremenom pretvaraju u kalcifikate, koji mogu da izazovu mišićnu napetos pa čak i bol. Putem sportske masaže ubrzave se oporavak organizma nakon treninga, ali se takodje mišići pripremaju za trening zagrevanjem i istezanjem tkiva. Ova masaža se preporučuje kako sportistima, tako i rekreativcima.

Shiacu glave kod glavobolje

Pored uticaja i pomoci kod glavobolje ovaj tretman pomaze i kod mamurluka, pospanosti, nervoze a smatra se da je odlicna dopuna kozmetickom tretmanu jer pozitivno deluje na tonus lica i na osvezenje koze. Ova jednostavna masaza moze otkloniti veliki niz tegoba, opustiti napetost i umor. Masazom se podstice cirkulacija glave i lica koza dobija zdrav sjaj a kosa ce biti nahranjena i ojacana. Masaza glave i lica radi se kod slabe koncetracije i hronicnih glavobolja i stresa.

Masaza stopala

Na nasim stopalima nalaze se zone koje odgovaraju svim organima i zlezdama u nasem organizmu,kao i preko 70000 nervnih zavrsetaka.Stimulacijom odredjenih tacaka na stopalima mogu se otkloniti razlicite tegobe,odnosno blokade koje sprecavaju normalno funkcionisanje naseg organizma.Ova masaza opusta,osvezava organizam i daje osecaj lakoce nogu.

Masazu sprovodi strukovni fizioterapeut.